Isla de la Juventud

Een eiland en deel van een eiland (Cuba) met een lange, dramatische geschiedenis en met tientallen naamswijzigingen. Heette het eiland na de triomf van de revolutie nog Isle of Pine, kreeg het in 1978 haar huidige en welluidende naam Isla de la Juventud. Duizenden studenten van over de hele wereld en uit alle provincies van Cuba kwamen naar het eiland om er te studeren (voornamelijk medicijnen) en werkten onder andere in citrusboomgaarden. Deze jeugdige kracht gaf een nieuw en ander imago aan het oude, geteisterde eiland.

De Isle of Youth bevindt zich ten zuiden van Cuba en wordt in het noorden omsloten door de Golf van Batabanó en in het zuiden door de Caribische Zee. Ongeveer tweederde van de zeeën rond het eiland zijn ondiep, van Cabo Frances in de zuidwestelijke punt tot aan Punta del Este in het oosten van het eiland. Dieptes die zelden 10 meter overschrijden met een gemiddelde van 7 meter diep.

De belangstelling voor het duiken op het eiland begon in de 70er jaren. Het Nationaal Park Marino Punta Francés is bevoorrecht met kalm water en een uitstekende zichtbaarheid. De grotten (ontstaan door aanwezigheid van kalksteen) waar vroeger de piraten hun boten verborgen, zijn nu een perfect decor voor duikers. Niet alle schepen vonden echter een veilig heenkomen, er zijn maar liefst 70 scheepswrakken geteld in een gebied wat de naam Bajo de Zambo draagt, populair onder de duikers met een voorliefde voor scheepswrakken.

Diepe tunnels en kanalen voeren naar een verscheidenheid aan koraal (meer dan 40 soorten: elkhorn, staghorn, zwart koraal etc.). Je komt er rifvissen tegen zoals barracuda’s, tandbaars, grouper, zeebaars, grunts, maar ook schildpadden.

Er zijn ca. 56 duikplaatsen, bereikbaar per boot (een uur varen) vanuit de Marina Colony.

Maar het jeugd-eiland heeft meer te bieden dan alleen duikplaatsen. Het Nationale Park Ciénaga de Lanier in het zuidoosten is een wetland bestaande uit overstroomde savannes, loof en naaldbomen en omzoomd met mangrove langs de kustlijn. Naast een rijke flora kent het gebied een even rijke fauna (krokodillen, schildpadden, herten, kaaimannen en papegaaien).

En dan hebben we het nog niet eens over de paradijselijke stranden gehad, want die hebben ze daar op la Isla de la Juventud. De kustlijn van 229 kilometer kent gevarieerde stranden. In het noorden, oosten en westen domineert de weelderige groei van mangrove. Het zuiden is maagdelijk met ongerepte bossen en grotten. De kust hier heeft een lengte van 30 kilometer met lange, prachtige stranden van fijn wit zand, onderbroken door kleine en beschutte baaien, kliffen en mangrove bossen.


Why book with us
  • Your trip, your way
  • Booked and organised in Cuba
  • Our local roots, we live in Cuba
  • 24/7 support by our local hosts