Ciego de Ávila stad

Ruime portalen, zuilengalerijen en daken met traditionele dakpannen zijn de voornaamste elementen in de hoofdstad van de provincie Ciego de Ávila. De belangrijkste hoofdweg is de Avenida Independencia met langs beide zijden het theater (Teatro Principal), de kunstgalerie Raúl Martínez, het José Martí park, de San Eugenio de la Palma kathedraal (patroonheilige van de stad) en een uitgebreid aanbod aan winkels en eetgelegenheden. De interesse van bezoekers wordt vooral gewekt door de traditionele markten met handwerk en volkskunst.

De provincie bezit grote onderaardse watervoorraden en talrijke wateroppervlakten, met als meest opvallende voorbeelden de meren “Laguna de la Leche” en “La Redonda”. De twee belangrijkste steden zijn Ciego de Ávila, provinciehoofdstad, en Morón, waar de plattelandstradities sterk geworteld zijn.

Ciego de Ávila staat bekend als de Stad van de Portalen en wordt gekenmerkt door een eclectische architectuur met gebouwen met ronde bogen, balustraden, kroonlijsten en hoge zuilen. Ciego de Ávila is een relatief jonge stad. Pas vanaf het einde van de negentiende eeuw begon het inwoneraantal van de stad toe te nemen.

Tussen 1907 en 1930 vond er een bouwexplosie plaats van wat nu het historisch centrum van de stad is. Neem tijdens je bezoek aan Ciego de Ávila zeker ook een kijkje in de wijken “Vicente Iriondo” en “Maidique”, evenals sla ook het recreatiepark Finca Recreo niet over.

Een van de voorbeelden de eclectische architectuur is te vinden in het huis Casa Balbín, gelegen in de straat Libertad. Maar het zijn zonder twijfel de ruime galerijen van de huizen van Ciego de Ávila die de stad onderscheiden van de rest van de steden in het land.

Als je het aan een local vraagt, zal hij je vertellen dat de lekkerste ananassen van de wereld hier groeien. En er is inderdaad in deze streek een lange traditie van ananasteelt, ook wel de “koningin van het fruit” genoemd. Het is zelfs zo dat het provinciale honkbalteam een ananas als logo gebruikt. Aanrader: een van de beste piña colada’s die je in je leven zult drinken, bestel je bij een van de barretjes in deze streek.

Wellicht heet daarom het belangrijkste evenement in de stad het Piña Colada Festival. Dit feest is gewijd aan de Cubaanse jeugd en brengt elk jaar begin april verschillende vertegenwoordigers van nationale en internationale muziek samen.

Daarnaast zijn er straatoptochten van theatergroepen, lezingen, literaire bijeenkomsten, filmvoorstellingen, kunstexposities en worden er excursies georganiseerd.

Voor sommige bezoekers is het aantrekkelijke Provinciale Kunstcentrum aan de straat Independencia wellicht interessant. De Casa de la Trova, Calle Libertad nr. 130, is afhankelijk van de avond, een leuke optie voor een levendige avond. Het stadsverkeer bestaat voor een groot deel uit paardenwagens en zelfs het langste ritje in dit transportmiddel kost je niet meer dan een paar pesos.

De stad is gebouwd volgens een strikt geruit stratenplan met het Parque Martí in het centrum, maar er zijn weinig opvallende gebouwen: de populairste ontmoetingsplaats is de Casa del Agua, waar gratis glazen lokaal mineraalwater geserveerd worden, evenals frisdrank en huisgemaakt sap.

Why book with us
  • Your trip, your way
  • Booked and organised in Cuba
  • Our local roots, we live in Cuba
  • 24/7 support by our local hosts